Reklama
 
Blog | Petr Horák

Jakou formou realizuje Česká republika zahraniční pomoc?

Česká republika stejně jako všechny vyspělé státy světa poskytuje humanitární pomoc do zahraničí. Ta je poskytována dvojím způsobem - jednak vyhlašováním grantů, jednak přímým poskytováním humanitární pomoci do zahraničí.
Humanitární pomoc do zahraničí poskytuje Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Ministerstvem vnitra. Jedná se o materiální nebo finanční humanitární pomoc. Tato forma pomoci je realizována vždy na základě žádosti dotyčného státu.

Konkrétní naplnění vypadalo v minulém roce takto:

materiální pomoc – 28. července poskytla Česká republika izraelské straně na základě její žádosti 1300 kusů dvacetimetrových protipožárních zásahových hadic a 50 kusů požárních hadic pro izraelské hasičské jednotky. Celková hodnota pomoci byla 1,5 mil. Kč.

finanční – ČR vystavila Libanonu šek na nákup léků, stanů a potravin.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR podpořilo rovněž finančními prostředky z rozpočtu ČR projekty některých neziskových organizací. Přitom byla posuzována formální stránka, relevance projektu (zda projekt naplňuje konkrétní protřeby dané země a splňuje principy humanitární pomoci), přínos a účelnost záměru a zkušenosti realizátora s podobnými projekty.

Ministerstvo zahraničí vypsalo granty v následujících čtyřech oblastech:

  1. konflikt na Blízkém východě – výběrové dotační řízení bylo vyhlášeno 11. srpna 2006 a bylo na ně vyčleněno 7 mil. Kč. Řízení se zúčastnily organizace Adra, Český červený kříž, Hand for Help, Nadace Divoké husy, Člověk v tísni a Sdružení Česká katolická charita. Uspěly projekty "Obnova přístupu ke zdrojům pitné vody pro obyvatele oblasti Tyre" (Adra, 2 557 791 Kč) a "Cesta zpět: Podpora návratu rodin vysídlených z jihu Libanonu" (Člověk v tísni).
  2. Bulharsko – záplavy v létě 2005 – výběrové dotační řízení proběhlo v době od 21. října 2005 do 16. října 2005. Nadace Partnerství s projektem "Život po povodních" neuspěla, úspěšná byla naopak Adra s projektem "Revitalizace nemocnice St. Anne, Varna".
  3. Humanitární pomoc pro Afghánistán – výběrové řízení proběhlo v období 20. 2. 2006 – 21. 4. 2006. Cílem bylo zlepšení životních a sociálních podmínek obyvatelstva, a to zejména v oblastech dosavadního působení ČR (Kábul a okolí, Faizabád – provincie Badachšán).
    Řízení se zúčastnily organizace Člověk v tísni, Berkat a VARA (ta podala 2 projekty). Uspěl Člověk v tísni s projektem "Humanitární obnova zdravotnických zařízení v provinciích Kábul a Badachšán".
  4. Humanitární pomoc pro Pákistán – tuto zemi postihlo 8. října 2005 zemětřesení.
    Výběrové řízení proběhlo v období 20. 12. 2005 – 10. 2. 2006 a zúčastnily se ho organizace Adra, Člověk v tísni, Hand for Help a VARA (4 projekty). Uspěly organizace Adra ("Obnova škol a vzdělání v oblasti Bagh, Pákistán") a Člověk v tísni ("Humanitární pomoc pro zemětřesením zasažený okres Bagh, Pákistán: výstavba obydlí a stavba základních škol").

Prioritními zeměmi pro rok 2007 byly vyhlášeny Angola, Zambie, Vietnam, Mongolsko, Jemen, Moldávie, Bosna a Hercegovina, Srbsko a Černá Hora, Afghánistán a Irák. Tyto země nemají stejnou váhu, na pomyslné špici je balkánské Srbsko a Černá Hora. Prioritní země získají 75% prostředků, zbytek půjde do zemí neprioritních.

Reklama